Wouter Demuynck 20-05-22, www.hln.be
 
RESTOTIP. Hongaarse vleesspecialiteiten in restaurant Monarchia
TURNHOUTZin in iets nieuws? Stop met zoeken: hier ontdek je welke horecazaak écht het ontdekken waard is, van koffiebar tot ijsjeszaak en van brasserie tot fine dining. Deze week: restaurant Monarchia in Turnhout. Zaakvoerder Gabor Meretei (23) serveert er de typische Hongaarse keuken, met voornamelijk heel wat vleesgerechten – van goulashsoep tot braadworsten - die stevig gekruid zijn.
Wie?
Gabor Meretei is de zaakvoerder van restaurant Monarchia, maar hij krijgt wel hulp van de hele familie. Terwijl hij in de zaal alles in goede banen leidt, staan zijn ouders en jongere broer in de keuken. De familie trok vanuit Hongarije eerst enkele jaren naar Nederland en woont sinds 2018 in Dessel. “In Dessel hebben we vanaf dan ook een restaurant uitgebaat, nadat we eerder al een zaak in Den Haag hadden”, vertelt Gabor.
“In november 2021 zijn we met ons restaurant verhuisd naar Turnhout. We zijn een echte horecafamilie. Mijn moeder zit al sinds jonge leeftijd in de horeca en mijn vader had vroeger al een restaurant in Hongarije.”
Op de kaart?
Typerend voor de Hongaarse keuken zijn de vele vleesgerechten en het rijkelijk gebruik van kruiden. “Als voorgerecht hebben we onder meer onze echte Hongaarse goulashsoep. Die is nog wel iets anders dan de goulashsoep die jullie hier kennen”, vervolgt Gabor. “Er is ook een stoofvleesvariant. Het is eigenlijk niet echt stoofvlees, maar zo krijgen de klanten het hier uitgelegd.”
Als hoofdgerecht kan je opteren voor de Monarchia-schaal, met verschillende gebakken en gepaneerde stukken vlees voor twee personen met gemengde garnituur. “Andere specialiteiten zijn onze Hongaarse braadworsten en ons gebakken beenham.” Als toetje is er onder meer keuze uit verschillende soorten strudels en kastanjepuree met slagroom, nog een typisch Hongaars gerecht. “We hebben ook verschillende vissoorten en vegetarische gerechten en bakken sommige vleessoorten ook anders. We serveren veel Hongaars eten maar proberen ons ook aan te passen aan de wensen van onze klanten.”
Monarchia biedt ook enkele Hongaarse dranken aan, zoals de sterke dranken palinka en unicum. Er is ook keuze uit liefst een 40-tal soorten Hongaarse wijnen en ook Hongaarse champagnes zijn verkrijgbaar.
Waar?
Restaurant Monarchia is gevestigd op De Merodelei 151. Ook het interieur is Hongaars getint. “Meubilair dat vroeger van mijn ouders was staat nu in het restaurant. Er staat porselein uit Hongarije en we hebben een grote wijnkast staan. Als je in Hongarije naar een restaurant gaat, zie je vaak muren die vol schilderijen hangen. Dat we hebben we hier eveneens toegepast.”
Intussen is de familie ook bezig met de inrichting van een zomerbar op het terras.
Prijs?
Voor een voorgerecht betaal je bij Monarchia zo’n 8,50 euro, terwijl een hoofdgerecht doorgaans ongeveer 25 euro kost.
Wanneer?
Restaurant Monarchia is van woensdag tot en met zondag geopend. Op woensdag en donderdag is dat van 17 tot 22 uur, op vrijdag sluit het restaurant een uurtje later. Op zaterdagen en feestdagen is Monarchia open tussen 12 en 23 uur. Op zondag kan je er terecht van 12 tot 20 uur.
Website?
 
 
 

TURNHOUT, DESSEL – Op de De Merodelei in Turnhout opende Gabor Meretei onlangs het Hongaarse restaurant Monarchia. Gabor en zijn ouders hadden al een restaurant in Dessel

 

“Het pand in Turnhout, tegenover de stelplaats van De Lijn, stond te huur. Dat zagen we als een opportuniteit”, vertelt Gabor Meretei. De 23-jarige kok had het idee om een tweede restaurant te openen, want de familie Meretei heeft al een restaurant in Dessel. Maar dat gaat dicht.

“We vonden geen personeel”, legt Gabor uit. “Mijn ouders en ik doen het allemaal zelf, maar twee zaken openhouden, is ook voor ons te zwaar.”

Hongaarse ambassade

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Gabor al veel ervaring. “Het restaurant in Dessel openden we in 2019. Voordien deden we catering op festivals en verzorgen we feesten voor de Hongaarse ambassade. Mijn ouders hadden eerder al een restaurant in Nederland.”

De keuze voor Turnhout maakte Gabor na een uitgebreid marktonderzoek. “Er zijn veel restaurants in Turnhout, maar er is geen Hongaars restaurant. Dit is dus een mooie aanvulling. De Hongaarse keuken is voor de liefhebbers van vlees en we onderscheiden ons door de keuze van de kruiden in de gerechten.”

Nieuwe klanten

Monarchia is in Turnhout al open sinds november 2021, maar dat wisten alleen de klanten die al in Dessel kwamen. “Nu smukken we de voorgevel wat op”, zodat het restaurant meer opvalt. We krijgen steeds meer mensen over de vloer die we nooit eerder hadden ontmoet, dus ook de Turnhoutenaar begint ons Hongaarse restaurant te ontdekken.